2022/23 Roubenka pod Lysou

0 kW
je tepelná ztráta domu
0 kW
je výkon čerpadla země/voda
0 kW
je elektrický příkon kompresoru
0 m
je délka plošného kolektoru
Beskydská roubenka pod Lysou

První setkání s investorem proběhlo v roce 2021 – půl roku před zahájením stavby. Požadoval pro tuto novostavbu dodávku podlahového topení i tepelného čerpadla na klíč od jednoho dodavatele. Další kritérium byla záruční doba a v neposlední řadě hrála roli i reference naší předchozí instalace v sousedství. Jako první byl zpracován projekt topení – odtud byla dána hodnota tepelné ztráty domu. Jako nejvhodnější řešení jsme navrhli tepelné čerpadlo země/voda s plošným kolektorem – Vaillant flexoCOMPACT VWF 88/4. Důvod je jasný – dům je pod Lysou Horou ve výšce 550 m n.m.

 

Instalace podlahového topení a plošného kolektoru začala v září 2022. Bylo krásné podzimní počasí a vše probíhalo podle daného časového harmonogramu. Během čtyř dnů byla hotova pokládka podlahového topení a v  pátek přijel domíchavač se samonivelační betonovou směsí a podlaha v obou podlažích byla zalita během chvilky. Pracovní povinnosti majitele neumožňovaly jeho osobní dozor, takže společná  komunikace byla pouze telefonická, s přesným popisem provedené práce a fotodokumentací. Po vytvrdnutí betonu majitel zajistil alespoň pod tepelným čerpadlem pokládku dlažby a následně proběhla montáž tepelného čerpadla Vaillant VWF 88/4. Toto čerpadlo má vestavěný nerezový bojler a potřebuje plochu 1m2.

V závěru instalace se potvrdilo, že pro podhůří Beskyd je  tepelné čerpadlo země/voda vhodnější než vzduchové jednotky. Během jedné noci napadlo více jak 20 cm sněhu a teplota klesla k -10 ºC. Při těchto podmínkách u vzduchových jednotek výrazně klesá topný faktor, narůstá elektrický příkon kompresoru. Při hustém sněžení se stává, že sníh zanese venkovní výměník tepla a tím se zařízení vyřadí z činnosti.

Plnění nemrznoucí kapalinou již probíhalo v mraze, teplota v domě byla jen pět stupňů na nulou. Po uvedení do chodu byl v regulaci nastaven režim pro temperování domu a pro postupné vysušení lité podlahy. Teprve po dalším měsíci temperování byl nastaven automatický režim vytápění.

Na těchto snímcích je hotová instalace  tepelného čerpadla v technické místnosti, dále pokládka podlahového topení v patře na systemovou desku a v přízemí na folii. Uprostřed obýváku je vidět místo pro základ kachlových kamen, která budou v domě jako záložní zdroj tepla i jako výrazný estetický prvek v interiéru roubenky.